• darkblurbg

Tips en voorbeelden om zelf aan de slag te gaan

Bewust gedrag

Als je bewust wordt van je energieverbruik kun je je met aanpassing van je gedrag de eerste besparingen halen. Dat geldt voor zowel huurders als woningeigenaren. Een slimme meter helpt daarbij. Via slimmemeterportal.nl krijg je gratis inzicht in je verbruik.

Kleine maatregelen

Naad- en kierdichting

Het verbeteren van de naad- en kierdichting is een relatief kleine ingreep waarmee je een hoop energie kunt besparen. Bovendien wordt onaangename tocht verholpen. Houd goed in de gaten dat er voldoende luchtverversing (ventilatie) is.

LED-verlichting

Vervang alle gloei- en halogeenlampen door LED-verlichting. Over het algemeen kan je de vuistregel hanteren dat wanneer een (halogeen- of gloei)lamp een uur van meer per dag aan staat, het slank is om deze directe te vervangen. Wacht dus niet tot het einde van de levensduur!

Radiatorfolie

Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot deel van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Daarom is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie. Radiatorfolie is een kleine ingreep die je binnen een korte periode al kunt terugverdienen, daarnaast is het ook gemakkelijk om te brengen.

Zet je CV-ketel op 60 graden

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche.

Waterbesparende douchekop

Korter onder de douche staan is een veelgehoorde tip over het milieu minder belasten. Wat ook enorm kan bijdragen aan het verminderen van het water- en energieverbruik is de aanschaffen van een waterbesparende douchekop. Laat bij de aanschaffen van een waterbesparende douchekop goed op het aantal liters per minuut. Een douchekop van 5 liter is bijna 30% minder dan een douchekop van 7 liter!

Meer tips om verder te besparen o.a. op: milieucentraal.nl/energie-besparen , verbeterjehuis.nl en iedereendoetwat.nl.

Subsidies en leningen

Informatie over mogelijke subsidies en leningen kunt u o.a. vinden op de website van de gemeente Westerwolde: westerwolde.nl/duurzaam-wonen-en-energie-besparen en verder op: regionaalenergieloket.nl, verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer en rijksoverheid.nl/subsidie-isolatie-huis.